Your browser does not support SVG

UN SECOL DE ISTORIE

Prima casa ridicata pe aceasta proprietate banuim ca a fost in perioada 1860-1870. Ce stim sigur este ca suprafata de 1000 mp a fost cumparata in anul 1921 de Paulov Mihei si Petrov Evdochia, un cuplu de rusi lipoveni din sat. Acestia au daramat vechea casa si au ridicat una noua din chirpici, lemn si stuf. In 1977, casa a fost modernizata de cei trei baieti ai familiei. Ulterior, casa a fost mostenita de Fiona Paulov, iar din februarie 2018 a devenit proprietatea familiei Filip din Sarichioi.

In 1885 s-a nascut Paulov Mihei, cel care alaturi de sotia sa, Petrov Evdochia, a cumparat aceasta proprietate in 1921 de la un alt lipovean din Sarichioi. Din vorbele satenilor, neconfirmate inca in documente oficiale, despre primul proprietar s-ar spune ca a trait aici, in vechea vatra a satului, mai bine de jumatate de secol.

Dupa ce au facut achizitia, Mihei si Evdochia au decis sa demoleze vechea casa si sa construiasca una noua folosind materialele locului: nisip, pietris, paie, stuf si apa din Razim. Ei au dormit toata viata in camera de la strada si au ridicat rand pe rand incaperi noi pentru copiii lor alaturi de diferite alte anexe gospodaresti.

Mihei a fost pietrar toata viata sa, detinand chiar o cariera de piatra aici in zona, si a decedat cu fix trei luni inainte sa implineasca onorabila varsta de 100 de ani, in 1985.

Impreuna au avut 3 baieti: Martian (cel mare), Papen (cel mijlociu) si Frol (cel mic). Din pacate, doar Papen mai este in viata, el fiind nascut in 1933 si locuieste astazi intr-o casa aflata la iesirea din sat spre Zebil. Stau des la poarta, asa ca pot fi observati.

Fiona, singura fiica a lui Frol, a devenit ulterior mostenitoarea de drept a proprietatii (vechea casa, anexele si terenul de 1000 mp). Fiind plecata din tara, a decis sa vanda acest loc, iar noi l-am cumparat fara ezitare gratie istoriei, amplasamentului in zona veche a satului si proximitatii fata de cele doua biserici rusesti si de batranul port pescaresc.

Prin urmare, pe 8 februarie 2018 am semnat actele si tot atunci ne-am ambitionat sa pastram cat mai mult din zidurile vechi, ducand astfel mai departe istoria acestei case. Ne-am gandit sa-i dam numele familiei noastre, Filip, dar vrem totodata sa pastram vie si amintirea fostilor proprietari.

View the timeline ↓

1921

PAULOV MIHEI SI EVDOCHIA

Proprietarii locului la batranete. Noi suntem recunocatori familiei mostenitoare ca ne-au oferit aceste fotografii vechi din arhiva lor personala.

1967

PAULOV FIONA

Nepoata mostenitoare a familiei Paulov este cea mai mica fetita din cadru (in coltul din dreapta jos) si sta asezata pe piciorul tatalui ei, Frol Paulov (fiul cel mic). Fotografia de grup este de la nunta lui Papen (fiul mijlociu).

1977

MODERNIZAREA

Modernizarea casei a insemnat inlocuirea vechiului acoperis din stuf cu unul din tabla, un strat nou de tencuiala exterioara de culoare verde si construirea unui balcon de acces deasupra caruia scria 1977, anul renovarii.

2017

PAULOV PAPEN SI SOTIA

O buna parte din informatiile despre istoria acestei case le-am obtinut de la Papen, singurul fiu ramas in viata al parintilor Mihei si Evdochia. Seamana incredibil de bine cu tatal lui, barba lunga si deasa fiind nelipsita la un lipovean mai in varsta.

2018

SANTIERUL

Santierul casei a inceput prin inlaturarea acoperisului din tabla si inlocuirea cu unul din stuf. Am continuat apoi cu subzidirea casei, consolidarea peretilor din chirpici si refacerea geamurilor si usilor din lemn inspirati de modelul celor initiale.

2019

INAUGURAREA

Dupa ridicarea ei in 1921 si renovarea din 1977, casa a renascut in 2019, redeschindu-si oficial portile pe 22 iunie in prezenta Familiei Filip si a invitatilor.

2022

UCRAINENII REFUGIATI

Povestea familiilor de ucraineni care au gasit refugiu in casuta noastra de oaspeti va ramane pentru totdeauna unul dintre cele mai insemnate capitole din istoria acestui loc.

Translate »