Your browser does not support SVG
SCURT ISTORIC
Rasfoind primele paginii ale istoriei, observam cum Dobrogea a fost un teritoriu locuit inca din cele mai vechi timpuri. Obiecte din neolitic ale Culturilor Gumelnita si Hamangia (mileniile IV-II i.Hr.) au fost gasite aici, cel mai cunoscut fiind Ganditorul de la Hamangia, o vedeta a intregului patrimoniu romanesc descoperita langa Cernavoda, astazi principala poarta de acces in Dobrogea.
Un nou capitol important a inceput sa se scrie in secolul al VII-lea i.Hr. cand litoralul Marii Negre a fost colonizat de greci, construind intai aici Cetatea Histria, dupa care Orgame, Tomis si Callatis. Din secolul I i.Hr. aceste fortarete au fost cucerite si dezvoltate mai apoi sub stapanirea Imperiului Roman. Dominatia romana a durat pana in anul 395 d.Hr. cand Dobrogea a intrat in componenta Imperiului Bizantin.
Denumirea regiunii noastre a fost data de despotul bulgar Dobrotici, cel care a fondat si condus Despotatul Dobrogei intre 1347 si 1386. Acest stat feudal cu capitala la Kaliakra, rupt din Imperiul Bizantin, cuprindea tot teritorul Dobrogei de astazi (cu exceptia deltei) si toata partea de nord-est a Bulgariei, intinzandu-se in sud pana aproape de Burgas.
Prima alipire a Dobrogei de Tara Romaneasca a intocmit-o domnitorul Mircea cel Batran in 1388-1389, insa dupa moartea sa din anul 1418, Dobrogea intra in componenta Imperiului Otoman si a lor va ramane pentru urmatoarele cinci secole.
Dobrogea a devenit parte a Regatului Romaniei dupa Razboiul de Independenta ruso-turc din 1877-1878, cedand Imperiului Tarist la schimb Basarabia de Sud. Desi regiunea a fost intens colonizata cu romani dupa acest moment istoric, in fapt existau doar cateva localitati in care romanii erau majoritari, inclusiv in principalele orase.
In timpul Romaniei Mari (1920-1940), Dobrogea inseamna si Silitra si Dobrici, astazi subdiviziuni situate in nord-estul extrem al Bulgariei. Aceasta bucata de pamant era cunoscuta sub denumirea de Cadrilater, Dobrogea de Sud sau Dobrogea Noua in perioada interbelica. Dobrogea de Nord este partea Dobrogei aflata in prezent pe teritoriul Romaniei, cuprinsa intre cursul inferior al Dunarii, Marea Neagra si Cadrilaterul bulgaresc.
Mai jos am prezentat principalele atractii turistice din Dobrogea romaneasca si care se afla la cel mult 100 km distanta de Sarichioi.
ATRACTII TURISTICE DIN DOBROGEA DE NORD

Cetatea si Muzeul Histria

Histria a fost fondata de colonistii greci din Milet in anul 657 i.Hr., fiind cea mai veche asezare umana de pe intreg teritoriul Romaniei. Acestia au batut aici si primele monede din tara, monede din argint care aveau pe avers simbolul orasului, un vultur deasupra unui delfin.

Histria a fost cucerita de romani in secolul I i.Hr., devenind astfel prima cetatea pontica de pe harta Imperiului Roman. Si a continuat sa se dezvolte pana in secolul al VII-lea, abandonata apoi din cauza distrugerilor provocate de invaziile avaro-slave si colmatarii golfului, portul maritim devenind practic nefunctional. Discutam asadar de o locuire si dezvoltare neintrerupta timp de aproape 1300 de ani.

Histria este un must see pentru toti cei care viziteaza Dobrogea, ruinele cetatii aflandu-se la 74 km sud de Sarichioi (harta).

Cheile Dobrogei

Cheile Dobrogei reprezinta o zona naturala (pajisti naturale, stepe, terenuri arabile, culturi, pasuni, paduri de foioase, paduri in tranzitie) incadrata in bioregiune geografica stepica a Podisului Casimcei si adaposteste o gama variata de flora, asigurand conditii de gazduire, hrana si cuibarit pentru mai multe specii de pasari migratoare si de pasaj. Locul prezinta un deosebit interes geologic (abrupturi calcaroase atribuite jurasicului), cheiuri si maluri de vaii, paleontologic (fauna fosila), speologic si peisagistic. Lasand descrierea stiintifica la o parte, peisajele de aici chiar sunt spectaculoase.

Cheile Dobrogei se afla la aproximativ 75-80 km sud-est de Sarichioi, pe DN22 ce strabate localitatile Cogealac, Gradina, Cheia si Targusor (harta).

Manastirile Celic-Dere, Saon si Cocos

Manastirea Celic-Dere (foto) a fost fondata de doi calugari lipoveni in anul 1841, intr-o microdepresiune inconjurata de dealuri joase si paduri. Exista aici si un mic muzeu ce prezinta o serie de carti bisericesti rare, cateva covoare vechi si cea mai veche icoana din tara.

Manastirea Saon a fost construita in 1846 pe malul lacului Telincea (in imediata apropiere a Dunarii). Ca si Celic, Saon este astazi o manastirea de maicute. Triunghiul manastirilor nord dobrogene este completat de Cocos, intemeiata in 1833 de trei calugari romani veniti de pe Muntele Athos.

Fata de Sarichioi, Celic-Dere se afla la 45 km nord-vest, Saon la alti 13 km, iar Cocos la inca 17 km (harta).

Bazilica paleocrestina de la Niculitel

Bazilica paleocrestina, localizata in centrul satului Niculitel, a fost construita in secolul al IV-lea d.Hr., mai concret in timpul domniei imparatului roman Valerius. Sub altar a fost ridicata, in aceeasi perioada cu bazilica, o cripta martirica cu ziduri laterale inalte si acoperis sub forma de cupola hemisferica, ce continea osemintele a sase martiri.

Recent conservata si renovata, bazilica de la Niculitel este unul dintre cele mai importante obiective turistice din nordul Dobrogei.

Acest loc se afla la 59 km nord-vest de Sarichioi (harta).

Parcul National Muntii Macinului

Muntii Macin, localizati in extremitatea nord-vestica a Dobrogei, sunt cei mai batrani munti din Romania si printre cei mai vechi din Europa. Chiar daca altitudinea maxima nu depaseste 467 m in varful Tutuiatul, in unele locuri pantele sunt destul de abrupte, cu o diferenta de nivel mare raportata la o distanta mica. Muntii raman totusi unii usor de explorat, fiind atractivi mai ales datorita privelistilor de pe varfuri, blocurilor de granit si sfinxului de pe Culmea Pricopanului. In plus, relieful spectaculos este completat de o biodiversitate ce aduna 1770 specii de plante, 181 specii de pasari si 47 specii de mamifere.

Pentru pasionatii de drumetii pe munte, cele mai multe trasee pornesc din satul Greci, aflat la 71 km de Sarichioi (harta).

Crama Dobrogeana

Podgoria Sarica-Niculitel este considerata cel mai vechi areal viticol cunoscut pe pamantul Dobrogei si se madreste in prezent cu faptul ca este furnizorul casei regale romanesti. Fara doar si poate, vinurile care se produc aici sunt exceptionale si se bucura de o apreciere internationala. Iar pentru pofticiosi, in Crama Dobrogeana din Macin, se organizeaza fel de fel de degustari de vinuri insotite de preparate culinare traditionale. Iar daca ajungeti aici, merita sa vedeti si renumita Pivinta a lui Terente.

Crama Dobrogeana din orasul Macin se afla la 77 km de Sarichioi (harta).

Cimitirul musulman de la Balabancea

In satul Balabancea, langa un ogor pregatit pentru agricultura, se intinde o movila necultivata. Daca va apropiati insa, veti vedea ca ceea ce pare doar un alt tapsan abandonat de catre un agricultor lenes este, de fapt, o zona ocolita cu grija de catre localnici. Aici se afla unul dintre cele mai misterioase locuri din Dobrogea, cu zeci de pietre funerare intinse pe sute de metri patrati despre care nu se stie nimic mai mult decat ca e un fost cimitir musulman. Ce-i drept, merita reamintit faptul ca regiunea noastra a fost sub ocupatia turcilor si tatarilor aproape cinci secole.

Pentru cei care doresc sa vada si astfel de locuri ceva mai atipice, Balabancea se afla la 45 km nord-vest de Sarichioi (harta).

Lacul Iacobdeal

Lacul Iacobdeal este situat in apropierea localitatii Turcoaia din judetul Tulcea. Acesta este un lac antropic, formandu-se intr-o veche cariera de granit exploatata in urma cu zeci de ani. Dinamitarea uneia dintre galerii a facut ca apa din panza freatica sa inunde locul si astfel s-a creat lacul. Culoarea de smarald si limpezimea apei, alaturi de forma de caldare, creeaza cu siguranta o imagine inedita, lacul semanand mai degraba cu unul glaciar. Peisajul este completat de pereti smaltuiti de granit si de malurile abrupte care inconjoara lacul. Adancimea maxima este de 20 m, iar cateva legende locale spun ca pe fundul lacului ar trai cativa pesti foarte mari.

Lacul Iacobdeal se afla la 64 km nord-vest de Sarichioi (harta).

Municipiul Tulcea

Atestat documentar in anul 1506, insa cu o istorie ce se intinde pe aproape trei milenii, Tulcea poate fi o optiune turistica. Intre 1420 si 1877 a fost sub ocupatia otomana, dar din pacate a fost puternic macinat de numeroasele razboaie ruso-turce purtate in regiune. A inceput totusi sa renasca dupa alipirea Dobrogei la Regatul Romaniei din 1878.

Astazi este un oras care inca isi cauta identitatea, in care inca au mai ramas multe lucruri de pus la punct (inclusiv faleza), dar care prezinta cateva atractii turistice interesante: ruinele cetatii grecesti Aegyssus, Muzeul de Istorie si Arheologie, Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunarii, fostul Palat Administrativ al Sangeacului Tulcea (Muzeul de Arta), Moscheea Azizyie, Casa Avramide, Parcul Ciuperca si Dealul Monumentului.

Municipiul Tulcea se afla la 30 km nord de Sarichioi (harta).

Peisajele dobrogene

Stepele, padurile, lacurile, muntii, dealurile si vaile sunt doar ingredientele de baza ce alcatuiesc peisajele spectaculoase din Dobrogea. Acestora li se adauga culturile interminabile de grau, orz, porumb, rapita, floarea soarelui sau vita de vie, dar si cele 4500 de turbine eoliene care fura privirile nu doar ale copiilor, ci si ale adultilor. Tot acest cadru parca pictat de mana unui om este completat divin de rasariturile si apusurile dobrogene, mai aprinse ca-n orice parte a tarii. Dobrogea a fost efectiv privilegiata atunci cand si-a primit resursele naturale si peisagistice, iar omul locului tindem sa credem ca a avut ceva mai multa grija sa le pretuiasca.

Translate »