Your browser does not support SVG
SCURTA PREZENTARE
Delta Dunarii este al treilea tinut mlastinos din lume (dupa Amazon si Volga), insa cea mai importanta zona a continentului cand ne raportam la flora si fauna gratie climatului foarte favorabil. Cu cele peste 5000 de specii de plante, animale si pesti, in ceea ce priveste biodiversitatea, Delta Dunarii este detronata pe glob doar de Bariera de Corali din Australia si de Arhipelagul Galapagos din Ecuador – 356 de specii de pasari traiesc aici, vedetele fiind pelicanul comun si cel cret, iar in apa sunt 120 de specii de pesti, printre care si mult ravnitii sturioni.
Cu alte cuvinte, Delta Dunarii isi merita fara doar si poate rolul de Rezervatie a Biosferei si locul in Patromoniul Mondial UNESCO. Acest lucru trebuie apreciat, dar trebuie mai ales respectat cu tot ce presupune asta, adica un comportament responsabil din partea tuturor celor care vor sa exploreze paradisul deltei.
ATRACTII TURISTICE IN DELTA DUNARII

Peisajele deltaice

Cu o suprafata totala de aproape 6000 kmp de grinduri nisipoase, paduri, stufaris, canale, lacuri si mlastini, Delta Dunarii este cel mai tanar teritoriu al Romaniei. S-a format in urma cu doar 13.000 de ani, cand Golful Tulcea s-a umplut cu aluviuni. Si-n prezent, teritoriul deltei este in continua schimbare, deci coltul de delta pe care-l exploram astazi s-ar putea ca maine sa arate diferit.

Pelicanii, cormoranii, egretele, lebedele, ratele, starcii, pescarusii si vulturii codalb completeaza in aer spectacolul pe care natura il creeaza la sol, transformand peisajele deltaice in unele cu adevarat spectaculoase.

Padurea Letea

Padurea Letea este cea mai nordica padure subtropicala din lume si cea mai veche rezervatie naturala declarata a Romaniei. Caracteristica principala a padurii este modul ciudat in care au crescut si s-au dezvoltat arborii: trunchiurile sunt aplecate si contorsionate, iar aici este singurul loc din Europa unde cresc liane.

De adaugat este si faptul ca dunele de nisip depasesc adesea 10 metri inaltime, Letea fiind grindul cel mai inalt al deltei. Atractia faunistica vedeta a zonei sunt fara doar si poate caii salbatici (sau mai bine spus, caii liberi), care pot fi zariti destul de des.

Padurea Caraorman

Padurea Caraorman este sora mai mica a Padurii Letea, fiind alcatuita din specii arboricole precum paduri de stejar in amestec, paduri de lunca (frasin, plop), arbusti (zalog si catina rosie), hamei, curpen, comunitati de papura si stuf, precum si din mai multe specii ierboase.

Aria naturala a fost constituita cu rolul de a proteja cele mai dezvoltate dune de nisip (cu inaltimi de pana la 8-9 m) si arealul padurii in care sunt semnalate specii seculare de stejar (Quercus robur), printre care un exemplar (Stejarul ingenunchiat) cu o varsta impresionanta de 700 ani si o circumferinta de 4 metri.

Plajele salbatice

Plajele salbatice ale Romaniei se intind pe o lungime mai mare de 100 km, majoritatea fiind la nord de Gura Portitei (foto). Putem mentiona aici plajele de la Periteasca-Leahova sau cele de la Sf.Gheorghe – Sacalin.

Un alt exemplu este plaja de la Sulina, considerata cea mai lata portiune de acest fel de pe litoralul Marii Negre si avand cel mai fin nisip. Este localizata la doar 2 km sud-est de oras, iar in ceea ce priveste apa marii, din 30 in 30 de metri sunt bancuri de nisip bune, in special pentru copii, evitandu-se astfel riscul ca acestia sa mearga la adancime mai mare.

Insula Sacalin

Pentru pasionatii de superlative, insula Sacalin este cel mai nou pamant al Europei, avand mai putin de un secol de la formare. Initial era formata din doua insule mai mici: Sacalinu Mare si Sacalinu Mic, insa cu timpul cele doua s-au unit prin innisipare si au format o singura insula.

Complexul Scalin-Zatoane se intinde pe 21.410 ha si este o arie de protectie speciala in cadrul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. Insula este un important loc de cuibarit pentru 14 specii de pasari – lebede, pasari limicole (adaposteste cea mai mare colonie de chire de mare din cadrul rezervatiei) – si un loc de premigratie si migratie pentru circa 100 specii.

Satul Mila 23

Denumirea localitatii este data de mila marina ce marca distanta pe vechiul parcurs al bratului Sulina. Asezarea, cu mai putin de 500 de locuitori in prezent, infatiseaza cel mai fidel specificul satului lipovenesc din Delta Dunarii. Totusi, in ultimii ani, Mila 23 a cunoscut o dezvoltare spectaculoasa din punct de vedere turistic.

In Mila 23 s-a nascut, la 26 noiembrie 1949, cel mai mare canoist din toate timpurile, Ivan Patzaichin, campion olimpic si cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice de vara din 1968, 1972, 1980 si 1984.

Satul Letea

Numarand mai putin de 400 de suflete, Letea este privit ca unul dintre cele mai pitoresti sate din Delta Dunarii. In mare parte, locuitorii acestuia sunt considerati urmasii cazacilor zaporojeni (ucrainieni), refugiati aici mai ales dupa anul 1775, cand tarina Ecaterina cea Mare (Ecaterina a II-a a Rusiei) a desfiintat oastea ucraineana cu centrul la Zaporojie. S-ar spune ca peste 8000 de cazaci (cunoscuti mai mult ca haholi) ajung si se rasplandesc in Delta Dunarii, zona asemanatoare ca peisaj si bogatie piscicola cu cea natala, din zona Niprului.

Satul Sfantu Gheorge

Sfantu Gheorghe este situat pe malul stang al celui mai vechi brat al Dunarii, in apropierea gurii de varsare a Dunarii in Marea Neagra, un must see pentru cei care ajung aici.

Localizat in extremitatea sud-estica a Deltei Dunarii, la 120 Km distanta fata de Tulcea, Sfantu Gheorghe are o populatie de 800 de persoane conform ultimului recensamant din 2011. Chiar daca in prezent majoritatea e formata din romani (92%), aici inca mai exista un grup important de cazaci ucrainieni (4%). In acest sat a trait si o comunitate importanta de greci, dar care au plecat dupa anii 1950.

Orasul Sulina

Cu o populatie de doar 4000 de locuitori, la jumatate fata de acum un secol, Sulina este cel mai estic oras al Romaniei si singurul la care accesul se poate face doar pe calea apei, pe Dunare sau pe Marea Neagra. Sulina a capatat statut de oras in secolul al XIX-lea, odata cu stabilirea Comisiei Europene a Dunarii, care a transformat localitatea dintr-un sat de pescari intr-un oras important pentru traficul fluvial european.

Datand din anii 1860-1870, Palatul Comisiei Europene a Dunarii si Vechiul Far din Sulina sunt doua din monumentele importante ale orasului. Printre acestea mentionam si Biserica Romano-Catolica „Sf. Nicolae”, Catedrala Ortodoxa „Sf. Nicolae si Alexandru”, dar mai ales Cimitirul Maritim, unic in tara si chiar in Europa.

Translate »